Op het moment dat u een tientje van zilver aan schaft, zult u natuurlijk wel op de hoogte moeten zijn wat de waarde tientje zilver in werkelijkheid is. Er zit namelijk een aanzienlijk verschil tussen de tientjes die voor het beleggen bedoeld zijn en de tientjes die door verzamelaars geambieerd worden.
Dat de zilver tientje waarde niet altijd gelijk is heeft te maken met de staat waarin de munt verkeert. Zoals u bij de meeste andere edelmetaal munten zult zien worden er een aantal exemplaren gemaakt die met veel zorgt behandeld worden. Deze zogenaamde Proof munten zijn bedoeld om aan verzamelaars te verkopen en hebben een veel hogere waarde dan de normale uitvoering van de munten. Beleggingsmunten zullen een waarde hebben die af hangt van de hoeveelheid edelmetaal dat in de munt verwerkt zit terwijl de Proof munten een waarde hebben die soms wel twee maal zo hoog is als ze voor het eerst verkocht worden. De waarde zilver tientje die als Proof munt verkocht werd was destijds tien gulden maar zal nu een heel stuk hoger zijn. Nu, zoveel jaar verder, komen er natuurlijk niet meer munten bij maar groeit het aantal verzamelaars wel met de dag. Deze verzamelaars willen allemaal wel graag een gaaf exemplaar bemachtigen en daarom is de verzamelwaarde zilver tientje ook een heel stuk hoger dan tien gulden ofwel vier euro vierenvijftig. Om het oneerbiedig te zeggen, het is maar wat een gek er voor wil geven, het komt er dus op neer want verzamelaars voor de munten over hebben. Voor verzamelaars kan de waarde zilver tientje vanwege de zeldzaamheid dus soms het dubbele of zelfs het tienvoudige of nog meer zijn.
Dit is natuurlijk andere koek dan alleen volgens de zilver waarde tientje exemplaren van zilver kopen. Hiervoor zult u immers naar de hoeveelheid zilver moeten kijken dat in de munt verwerkt is. Een zilver tientje kopen kan u drie verschillende hoeveelheden zilver opleveren. Dit komt omdat er twee afmetingen van de munten gemaakt zijn die ook nog eens twee verschillende zilvergehaltes hebben. De waarde zilver tientje van de eerste twee series uit 1970 en 1973 zullen daarbij gelijk zijn. Dit komt omdat beide exemplaren vijfentwintig gram zijn en geslagen werden van 720/1000 zilver, hierdoor bevatten deze tientjes dus achttien gram puur zilver. Toen het zilver tientjes programma in 1994 nieuw leven in werd geblazen was de munt een stuk kleiner en woog slechts vijftien gram. Omdat de zilver legering ook 720/1000 was zat er dus tien punt acht gram zilver in deze uitvoering waadoor de zilver waarde tientje ook een stuk lager was. Vanaf 1995 werd vanwege de aanpassingen in de waarborgwet die voorschrijft welke gehaltes edelmetaal legeringen moeten hebben, het gehalte aan zilver naar 800/1000verhoogd. De waarde zilver tientje ging dus wat betreft de zilverwaarde omhoog omdat de munten nog steeds vijftien gram wogen maar er nu dus twaalf gram aan zilver in de munt zat. Dat de waarde van een tientje zilver onafhankelijk was omdat het een wettig betaalmiddel was had tot 2002 geen invloed. Met de invoering van de euro verloor het zilver tientje de status van wettig betaalmiddel en was alleen de zilverwaarde van belang.
Vreemd genoeg is het bij deze munten dus niet alleen de zilverwaarde die belangrijk is, omdat de oplages van de zilveren tientjes met iedere oplage omlaag gingen zijn er van de latere jaargangen minder exemplaren beschikbaar. U zou dus zeggen dat de verzamelwaarde zilver tientje van latere jaargangen dus ook hoger zou moeten zijn. Dit is ten dele ook het geval, of en hoe vaak de munten gebruikt zijn is namelijk ook van invloed omdat dit de gaafheid van de munt beïnvloed. De zilver tientje waarde van de eerste jaargangen was voornamelijk belangrijk als betaalmiddel, de munt werd veel vaker als betaalmiddel gebruikt terwijl de latere jaargangen voornamelijk verzameld werden. Het zal er daarom om spannen van welke jaargang u de meeste gave exemplaren aan zult treffen. Omdat de waarde zilver tientje voor beleggers alleen bepaald wordt door het zilvergehalte en niet door de gaafheid van de munten, zullen de eerste jaargangen dus veel meer waard zijn voor de beleggers onder ons. Omdat echter deze exemplaren ook de munten zijn die het meest in circulatie geweest zijn, zullen die ook voor verzamelaars de meeste zilver tientje waarde hebben, al wil dit natuurlijk niet zeggen dat ook de latere jaargangen niet gewild zijn. Over het algemeen zullen beide groepen kopers bij het zilver kopen andere wegen bewandelen om de munten in hun bezit te krijgen en daarom zult u niet snel voor de verkeerde zilver waarde tientje exemplaren aan schaffen.