Zilver Munten Kopen

Het beleggen in zilver kan gebeuren door middel van zilverbaren of door middel van zilver munten kopen. Voor bedrijven en professionele beleggers bieden zilverbaren een duidelijk voordeel vanwege de lagere prijs. Voor particuliere beleggers zijn zilverbaren geen optie en zullen de munten de enige redelijke oplossing zijn.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat bij het door middel van munten zilver kopen in de vorm van een zilver tientje of een van de vele andere munten een minder goede belegging is. Feit is echter dat de prijs van munten hoger is dan de prijs die u voor baren zult moeten betalen. De reden waarom echter zilverbaren geen optie zijn voor particuliere beleggers heeft te maken met de BTW regelgeving in Nederland. De overheid heeft bepaald dat op de aanschaf van zilverbaren BTW over de hoeveelheid aangekocht zilver betaald moet worden. Een zilver munt kopen is vrijgesteld van het betalen van BTW over de hoeveelheid zilver en dus over de munten, maar wel zal BTW betaald moeten worden over de door de verkoper gemaakte marge. De reden voor deze regeling is eenvoudig, zilver wordt voor verschillende toepassingen gebruik als industriële grondstof. Dit betekent dus dat bedrijven zilver inkopen, het in producten verwerken en weer verkopen. De overheid wil hier dus BTW op heffen en bedrijven kunnen deze BTW verrekenen met de voor de overheid geïnde BTW. Om nou te voorkomen dat bedrijven BTW vrij zilver munten kopen en daar voordeel uit kunnen halen, heeft de overheid besloten om de zogenaamde marge regeling in het leven te roepen. Dit wil dus bij het munten van zilver kopen zeggen dat BTW betaald moet worden over de in rekening gebrachte marge van de handelaar.
Per saldo komt het er nu op neer dat de prijs van zilverbaren vermeerderd met de te betalen BTW hoger is dan de prijs die u bij zilver munten kopen inclusief BTW in rekening gebracht krijgt. Als u in naam van een bedrijf uw inkopen doet dan zal dit natuurlijk niet uit maken omdat de door u betaalde BTW teruggevorderd kan worden door het te verrekenen met de voor de overheid bij verkoop geïnde BTW. Als u echter als particulier een aankoop wilt doen dan is zilver in munt vorm kopen de enige oplossing omdat u de BTW die u af moet dragen bij aankoop niet terug kunt vorderen of verrekenen. Bij het beleggen in zilver tientje of andere zilver munten kopen zult u dus een stuk minder BTW betalen omdat de marge die door de handelaar gemaakt wordt een stuk kleiner is dan de waarde van het zilver zelf. Toch kunt u, zoals gezegd, de door u betaalde BTW niet terug krijgen en dit betekend dus dat u de betaalde BTW terug moet verdienen met de winst die u gaat maken. Ook dit is een voordeel van door middel van munten zilver kopen omdat u eenvoudigweg minder BTW betaald. U hoeft dus door middel van munten van zilver kopen minder winst te maken om de door u gemaakte kosten terug te verdienen en pure winst te gaan maken.

Er van uitgaande dat u geen verzamelaar bent en u puur vanuit een beleggingsdoel een zilver tientje sparen wilt, gaat het uiteindelijk om de winst die u met uw beleggingen kunt maken. Een zilver munt kopen kan u een mooi winst percentage opleveren omdat de ontwikkeling van de zilverkoers is achtergebleven bij de ontwikkeling van de goudkoers. Dit betekend dus dat het percentage winst dat u kunt behalen hoger uit kan vallen dan dat het bij het beleggen in goud mogelijk is. Dit is de laatste jaren goed te zien aan het aantal beleggers dat besloot een overstap te maken van gouden beleggingen naar zilver munten kopen. Uiteraard springen de fabrikanten van zilver munten hierop in door grotere aantallen munten te gaan slaan en nieuwe modellen uit te geven. Een goed voorbeeld hiervan is de Oostenrijkse Munt waar u nu ook een zilver Philharmoniker kopen kunt terwijl deze voorheen alleen als gouden munt beschikbaar was. Zilver in munt vorm kopen is de laatste jaren dan ook ongekend populair geworden en dat komt voornamelijk door het feit dat goud enorm in prijs gestegen is en zilver nog voldoende potentieel heeft om winst te maken. Of zilver munten kopen ook in de toekomst een aantrekkelijke optie blijft is natuurlijk de vraag maar de voortekenen zien er goed uit. Er zit voldoende winst potentiaal in het munten van zilver kopen om de gemaakte kosten waaronder de betaalde BTW terug te verdienen en een mooie winst over te houden.